CELE MAI BUNE 40 MANCARURI ANTI-IMBATRANIRE

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men’s Health arata cele 40 de alimente care au actiuni 
imunostimulatoare , de consolidare si protejare a inimii, oaselor, muschilor, antinflamatoare si din care ar trebui sa 
consumam zilnic cu regularitate.
1. Migdalele – reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza colesterolul rău coleste

rol, datorită 
sterolilor, de asemenea sunt benefice pentru diabetici reducand de zahărul din sânge. Sunt, de asemenea, bogate in 
aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in 
Vitamina E, care ajuta apăra in cazul expunerilor prelungite la soare. Într-un studiu, cu voluntari care au consumat 
14 miligrame de vitamina E (Aproximativ 20 de migdale) pe zi şi apoi s-au expus la lumina UV cei care au consumat 
migdale nu au avut de suferit arsuri solare fata de cei care nu au consumat de loc. Si pentru ca vitamina E este un 
antioxidant puternic, de asemenea, menţine arterele sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scăzute de
vitamina E sunt, asociate cu performanţe de memorie slabă şi declinul cognitiv, spune nutritionistul Sari Greaves din 
New York de la Presbyterian Hospital-Cornell.
2. Seminţele de in – sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici seminţe oferă cantitate importanta de omega-3 si 
acizi graşi, acizi, care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc ridurile fine.
British Journal de Nutritie a raportat că participanţii la un studiu care au mancat aproximativ o jumătate de lingurita 
de seminte de in pe zi timp de 6 saptamani au prezentat o hidratare puternica a pielii, au stopat roseata (eritroza) si
iritatiile. Un studiu recent, comparativ, de 60 de zile, pe persoanecu colesterol ridicat (mai mare de 240 mg / dL) si 
care au consumat 20 de grame de seminte de in pe zi, au relevat faptul ca aceste au avut reglari ale colesterolului. 
Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi de ovaz.
3. Roşiile – Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece 
contin mult licopen si antioxidanti ; şi tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este 
mai uşor pentru organis de a absorbi licopenul.
Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al : vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de
piele si stomac, precum şi reducerea riscurilor bolilor coronariene. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi cauzate de
razele ultraviolete, ceea ce ajuta la lupta impotriva ridurilor.
4. Cartofii dulci – sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase 
alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn diabetul, deoarece 
cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar,
protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident 
vascular cerebral. Ce este mai important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin
stimularea producerii de colagen. Un recent studiu în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că voluntarii 
care au consumat 4 miligrame de vit. C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) pe zi timp de 3 ani a scăzut la 
apariţia ridurilelor cu 11 la sută.
5. Spanacul – Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sanatos. O masa cu spanac inseamna 
aport sustinut de minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de luteina, un antioxidant 
care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor.
Plusul de vitamine si nutrienti pot susţine-densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor canceroase, 
reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, al fluxului sanguin 
la nivelul penisului. „Popeye a fost ajutat de ceva „, spune Susan Bowerman, director adjunct al Centrului pentru 
Nutritie Omului la Universitatea din California , la Los Angeles .
6. Rozmarinul – Acidul carnosic găsit în acest condiment sa demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral 
la şoareci cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimia. Acid Carnosic pare să determine un 
proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care agravează efectele unui 
accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi
efectele generale ale îmbătrânire.
7. Somonul salbatic – un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000 de miligrame de acid 
docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3 acizi graşi, care servesc drept ulei pentru 
imbunatairea activitatii cerebrale , un adevarat „brain’s hardware“ . Un studiu din 2008 la Universitatea din Cincinnati, de exemplu, a constatat că ţesutului creierului uman intre 65 de ani – la 80 de ani cuprinse DHA cu 22%
mai puţin decât tesutul cerebral uman intre 29 – la 35 de ani.
„Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor , începe consumarea de omega-3 acum“, spune 
William Harris, Ph.D., un cercetator de nutriţie la Universitatea din Dakota de Sud. De ce este atât de importanta sa 
fie somon salbatec? Datorită faptului că peştii de crescătorie, sunt îngrăşati cu soia, soia care distruge uleiul Omega 
6 si astfel pot fi la fel periculosi ca un cheeseburger.
Obiectivul – cel puţin două porţii pe săptămână de somon salbatic , spune Joan dietetician Salge Blake, autor al : 
Nutrition and You.
8. Afinele – „Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima “ spune 
Ryan Andrews, director de cercetare la Precision Nutrition, în Toronto, Canada. Pe langa faptul ca sunt bogate în 
fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au 
mai puternice actiuni antioxidante care neutralizează radicalii liberi cei care cauzeaza probleme neuronale. Manancti 
o cana de afine pe zi şi daca se poate optati pentru cele salbatice , deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai 
mult decit cele cultivate.
9. Ceaiul verde – este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu proprietati anti-inflamatorii . Cercetatorii au 
descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar s-ar putea inversa, de 
asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii indelungate a pielii la 
soare . Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot stimula
sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul la mai multe tipuri de cancer.
10. Ciocolată – cu conţinut ridicat de cacao contine Flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste 
fluxul de sânge în creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 
50% cacao conţine asa numitul Procyanidin tanin, care este de asemenea găsit in vinul rosu si care să poată ţine 
artere flexibile şi tensiunea arterială scăzută.
Într-un studiu din Journal of Nutrition, femeile care au baut cacao naturala cu un baton de ciocolată neagra, datorita
flavonoidelor au textura pielii mai buna şi rezistenta la razele UV decat cele care au folosit aceleasi ingrediente dar 
nu erau din cacao naturala.
Răsfăţaţi-vă zilnic cu o uncie de cacao naturala pe zi pentru a obţine toate beneficiile, spune nutritionistul Sari 
Greaves din New York Presbyterian Spitalul-Cornell.
11. Tonul – acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine 
pielea netedă şi este de asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte radicalilor liberi 
rezultati din expunerea la UV si care duce la deteriorarea celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de
proteine, nu contine grasimi rele şi mai contine cantitati insemnate de niacin care s-a dovedit a ajuta la scăderea 
colesterolului.
Cercetatorii de la Universitatea din Rochester au determinat că niacinul ridică colesterolului HDL (tipul bun) si scad
trigliceridelor mai mult decit statinele. (Statine = medicamente de sinteza care ajuta la scaderea trigliceridelor si 
colesterolului).
12. Morcovi – Gândiţi-vă la morcovi ca la niste baghete magice portocalii foarte bune pentru ochi . Au o mare 
cantitate de vitamina A, care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă ca mai puţine 
celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu blocheaza porii. Morcovii contin, carotenoizi- compuşi solubile 
in grasimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitlor tipuri de cancer, reduc riscul creerii de condiţii
inflamatorii care favorizeaza astmul şi artrita reumatoida.
13. Prunele uscate – sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la prevenirea osteoporozei. „Ele, de asemenea, conţin
o fibră numită inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractului digestiv „, spune 
Bowerman. „Acesta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu. „
14. Cerealele integrale -fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez bru, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor 
inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele 
integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar eliberarea celor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana de 
cereale integrale contine 10 grame de proteine iar, ele furnizeza , un echilibru energetic muscular.15. Vin roşu – contine resveratrol-un compus natural care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, 
vinul roşu- poate fi numit cu adevărat un lifesaver. Potrivit unui studiu pe 6.000 de pacienţi în Jurnalul Asociaţiei 
Medicale Americane, spune ca exista 97% mai multe şanse pentru a ajunge la 85 de ani, dacă se menţine consumul 
de alcool pe zi, la mai puţin de 2 pahare pe zi. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, 
antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli 
cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.
16. Iaurtul – Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii 
benefice pentru corp, deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul imunitar şi oferă protecţie 
împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta „culturi vii şi active.“
17. Avocado – este plin de grasimi mononesaturate, este de asemenea, bogate în acid folic, vitamina B solubila in 
apa care vă ajută la scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sângelui prin 
vaselor de sânge. Este indicat sa mancati avogado de două ori pe săptămână.
18. Nucile – sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul, sunt încărcate cu polifenoli, care pastreaza inima 
sanatoasa. Au protenine mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajă combina doar una sau două dintre 
aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci (aproximativ 1 uncie) sau şapte nuci este binevenita oricând, dar
mai ales ca o gustare intre mese.
19. Curcumă sau turmeric ( vezi si acest articol: ) – Curcumina, polifenol care oferă nuanţa galbena si lupta împotriva
cancerului datorita proprietăţilor anti-inflamatorii şi activităţilor de combatere a tumorilor date de proprietatilor 
anti-angiogeneza. Cercetatorii de la UCLA au, constatat că acesta combate acumularea de placi amiloide în creier si a
blocajelorcare pot provoca Boala Alzheimer. Turmericul in India , spun cercetatori, ar putea explica de ce atât de 
puţini dintre cetăţenii acestei ţării au aceasta boala, în timp ce statistica arata ca in SUA procentul este de aproape 
13 la sută, în conformitate cu Alzheimer’s Association.
20. Fasolea neagra – Oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu 38 la sută, 
potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune 
pentru inima, fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul dvs, deoarece contine antociani, compusi 
antioxidanti care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata in nutrienţi, 
inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.
21. Merele – Un mar pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorită quercetin, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. 
Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati 
daca aveti posibilitatea pentru Delicious Red, ele conţin mai inflammationfighting antioxidanţi.
22. Crabul Alaskan King – are continut ridicat în proteine si este sarac in grasimi, are un continut ridicat de zinc. 
„Zincul este un antioxidant, dar mai important, este ca acesta contribuie la susţinerea masei osoase sănătoase şi a 
sistemului imunitar „, spune Bowerman.
23. Rodiile – sucul din fructele biblice cu multe seminţe pot reduce riscul de cele mai multe tipuri de cancer, datorită
polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie.
De fapt, un studiu recent de la UCLA a constatat că sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele cancerului de 
prostata.
24. Pak Choy – sunt legume crocante crucifere „Bok Choy este bogat in calciu, precum şi vitaminele A si C, acid folic, 
fier, beta-caroten, şi potasiu „, spune antrenorul celebritatilor Teddy Bass. Potasiul păstrează muschii si nervii sub 
control în timpul scăderii tensiunii arteriale, cercetatorii sugerează că beta-carotenul poate reduce riscul de cancer 
pulmonar cât şi al vezicii urinare.
25. Stridiile – Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . „Dar 
carnea cremoasa de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a proteja
împotriva cancerului de prostată „, spune Bass.26. Broccoli – O cana de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor, magneziu si 
fier. In plus faţă de marimea sa are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv-A, C, şi-K şi sulforafan fitonutrienti,
iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugerează are proprietati anticancerigene puternice.
27. Kiwi – acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. „Este de asemenea, bogat in vitamina 
C si luteina, un carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima, „spune Bowerman. „Eu încerc să 
mănânc cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana“.
28. Uleiul de măsline Varietatea extra-virgin este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. „Acizii graşi şi 
polifenolii reduc inflamtia celulelor şi articulaţiilor, „spune Grieger. Un studiu în revista Nature a constatat că este la 
fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza ) la reducerea inflamaţiei spune Bowerman.
29. Prazul – „Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi pentru a reduce riscul de cancer de prostată „, spune 
Michael Dansinger. M.D., un profesor asistent de medicină şi un cercetător al obezităţii la Tufts-New Anglia Centrul 
Medical, în Boston . „Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-l la supe, sautés, salate şi ori de 
câte ori aveti posibilitatea mancati praz.
„Acest var“ al usturoiului si al ceapei contine, de asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, şi acestea sunt, 
de asemenea, bogate in acid folic, vitamina B.
30. Anghinarea – Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogata in fibre. Conţine mai mult magneziu şi 
potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti care 
pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.
32. Ardeiul iute – stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor „, spune
Petersen. In plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare fără a creşte 
conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformă în 
vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu infecţiile din sângelui, inhibă neuropeptidele (substante chimice care
cauzează inflamaţie). Un recent studiu în revista Cancer Research a constatat că ardeiul iute este un eficient imotriva
cancerului de prostată. Toate acestea de la o jumătate de ardei iute (sau 1 lingură de fulgi de chili), în fiecare zi.
33. Ghimbirul – contine gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de colon. 
Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri. Despre ghimbir gasiti mai multe in acest articol:
34. Scorţişoara – cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales in mancarea indiana , scorţişoara este bogata
în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in respiratia rău 
mirositoare. Unele studii „sugereaza de asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand
riscul de diabet de tip 2, „spune dietetician Nancy Clark, autor al Sports Nutrition Guidebook.“ Ce e mai mult, ea
poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange, incercaţi o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt 
sau fulgi de ovăz.“
35. Ouăle – Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult in greutate decât cei care consuma acelasi 
mic dejun ca si numar de calorii, conform unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de asemenea
gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din galbenus datorita mineralelelor si 
nutrientilor compenseaza efectul colesterolului si dau si senzatia de satietate.
36. Smochinele – Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de asemenea regleaza nivelul pH-ului în organism, 
făcând este mai dificila invazia de agenţi patogeni, spune Petersen. Fibrele din smochine pot determina scaderea 
zahărului din sânge reducerea riscul de diabet zaharat şi metabolice sindrom. Selectaţi smochine cat mai inchise la 
culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.
37. Ciupercile – sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine
antioxidant care protejeaza cresterea anormală a celulelor. „Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer „, spune 
Bowerman, care recomandă o jumătate de ceaşcă o dată sau de două ori pe săptămână. “ Gatiti-le in vinul rosu, care 
contine resveratrol si astfel puterea lor imunitara creste. „38. Ananasul – Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în special, bromelaina este ca un cocktail antiinflamatoriu. Ananasul de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerescenţei 
maculare, spune Grieger. O jumatate de ananas de doua sau trei ori pe saptamana este portia ideala.
39. Suc de fructe sau suc de legume – Într-o 2006 Universitatea din Florida de Sud a facut un studiu cu persoanele 
care baut trei sau mai multe pahare de 4 uncii de suc de fructe sau suc de legume în fiecare săptămână, de-al lungul
anilor. Rezultatele au relevat faptul ca au fost cu 76% mai puţini cei care au dezvoltat boala Alzheimer decat cei care 
beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanti ce se se gasesc in fructe si 
legume protejeaza celulele creierului de efectele cauzate de bolile cronice, spune autorul studiului, Amy Borenstein, 
Ph.D.

Über sorglos71

Nur der Gleiche erkennt den Gleichen. Du gleichst dem Geist den Du begreifst. (Goethe)
Dieser Beitrag wurde unter Allgemein veröffentlicht. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Schreibe einen Kommentar

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s